nederlands - français

Bent u arts? Klik hier.

Funesco logo
MENU

FAQ'S: Frequently Asked Questions

Wat zijn orthesen/prothesen?

Orthesen en prothesen zijn orthopedische hulpmiddelen die een deel van het been of voet extra ondersteunen, corrigeren of vervangen.

Een orthese helpt afwijkingen te corrigeren, bijvoorbeeld bij een verschil in beenlengte. Een prothese vervangt een deel of uw volledige voet. Dit kan bijvoorbeeld een voorvoetaanvulling zijn bij een voorvoetamputatie.

Zowel voor orthesen als voor prothesen vindt u bij FUNESCO de gepaste schoen om weer comfortabel te lopen.

Wat is een 'diabetische voet'?

De term 'diabetische voet' is een verzamelnaam voor een aantal afwijkingen aan de voet bij mensen met diabetes. Het risico hierop neemt toe naarmate u langer diabetes hebt.

Waarom zijn voeten van diabetici zo gevoelig?

Diabetes tast na verloop van tijd ook uw bloedvaten, zenuwbanen en gewrichten aan.

Wanneer de zenuwbanen aangetast worden, vermindert ook het gevoel ter hoogte van uw voeten. Ze worden daardoor niet of nauwelijks gevoelig voor pijn, temperatuur en druk. U voelt soms niet dat u bv. blaren krijgt of in een scherp voorwerp trapt. Door die ongevoeligheid kunt u ook brandwonden oplopen, bv. door te heet badwater.

Door de beschadiging van de zenuwbanen worden ook de spieren van uw voeten niet meer goed aangestuurd en kunnen dan een afwijkende stand ontwikkelen. Hierdoor verandert de drukbelasting van uw voeten en kan op sommige plaatsten overmatig veel eelt gevormd worden, waaronder gemakkelijk wondjes ontstaan.

Bovendien kan een zenuwbaanbeschadiging de zweetproductie van uw voeten verlagen. Dit heeft tot gevolg dat uw huid wordt zeer droog wordt en er zich kloofjes ontwikkelen.

Diabetes kan ook uw bloedvaten worden aantasten. Een verminderde bloedcirculatie betekent dat uw voeten minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Hierdoor wordt uw huid zeer kwetsbaar en genezen wondjes niet of maar heel traag.

Hebt u zelf een specifieke vraag? Aarzel dan niet ons te contacteren.